Nové sklenice ze závodu Vetropack Nemšová na Slovensku dokazují, že amfory se v současnosti dají používat nejen jako vázy.
Amfory známe z antiky. Jsou to baňaté džbány s úzkým hrdlem a se dvěma uchy, v nichž se uchovávaly nebo přepravovaly například oleje, vína nebo obilí. Dnes jsou nádoby z hlíny oblíbené především jako vázy. Skupina Vetropack používá tento tvar již nějakou dobu pro designovou sérii «Amfora» s objemy 580 ml, 520 ml a 212 ml. Protože je tvar amfory velmi půvabný a strhává na sebe pozornost, navrhli slovenští zemědělci dceřiné společnosti Vetropack v Nemšové, aby amfory přizpůsobila také pro „velikost jogurtu". Vznikly tak skleničky o objemu 145 ml. Nyní se tedy používají jako obal pro jogurty vyrobené z kozího, ovčího nebo kravského mléka od slovenských zemědělců a zdobí již od začátku roku chladicí boxů obchodů prodávajících příslušnou značku nebo regály vlastních prodejen zemědělců.
Hliněné amfory byly v dávných časech většinou jednorázově používané nádoby, které se vyhazovaly. Varianta ze skla je rozhodně k přírodě šetrnější: po konzumaci obsahu se dá opět použít jako obal pro skladování nebo si v uzavřeném koloběhu recyklace skla najde cestu zpátky do prodejního regálu tohoto světa - a to v jakékoli formě.
Zdroj: Vetropack Holding AG (www.vetropack.cz; 1.10.2014)