Víkend Křišťálového údolí 2. - 3. října 2021
Víkend Křišťálového údolí 2. - 3. října 2021

Po roční přestávce se představí desítky muzeí, škol ale hlavně výrobců skla, bižuterie a šperků během dvou dnů na Víkendu Křišťálového údolí. Návštěvníkům Libereckého kraje i místním se tak otevírá široká nabídka možností objevit místa zrodu krásných výrobků ze severu Čech. Své brány otevře téměř padesátka podniků, od těch nejmenších rodinných ateliérů, až po velké výrobní závody.

„Před dvěma lety byl Víkend Křišťálového údolí skutečným turistickým magnetem. Výrobce muzea a školy navštívilo na 20 tisíc lidí. Bohužel, loňská pandemická situace znemožnila konání ročníku. Všechny zájemce o tradiční řemeslo i současný design ve skle, špercích a bižuterii tedy zveme na ten letošní, na který chystají výrobci novinky a širokou nabídku nejen v rámci prohlídky provozů, ale také přímo ke koupi na místě. Bude co obdivovat“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na co se můžete těšit?

Mnoho skláren na Novoborsku je součástí programu Mezinárodního sklářského sympózia a budou tak otevřeny návštěvníkům hlavně v sobotu 2. října. Těšit se tak budete moci na slavné hutě s ručně foukaným sklem, ale třeba i na obří závod Crystalexu, kde pracovníci představí všechny dekorační techniky, včetně technologie pantograf, která se v Novém Boru doposud nepoužívala. Návštěvníci také uvidí, jak tvoří čeští i zahraniční umělci v rámci sklářského sympozia. Přímo před očima návštěvníků budou vznikat díla, která následně (už v neděli od 13h) představí na vernisáži novoborské Sklářské muzeum. I na Novoborsku a Šenovsku najdeme ale menší, často rodinné ateliéry, které budou otevřeny po celý víkend a možná právě zde návštěvníci objeví mnoho zajímavých příběhů místních sklářů.

Vítejte v království perliček

Křišťálové údolí to jsou ale i desítky firem v Jizerských horách, Českém ráji a Krkonoších. Zajímavý program si připravili v Zásadě.  Víte, že v Desné a Zásadě se vyrábí typické drobné korálky, odborně nazývané rokajl a jejich český výrobce Preciosa Ornela a.s. patří mezi největší na světě?  Český rokajl je známý svoji vynikající kvalitou, šíří barevnosti a mnohočetností použití ve zdobení nášivkami a ve výrobě bižuterie.

V průběhu Víkendu Křišťálového údolí království perliček představí firmy Yani a Atlas Bijoux, které připravily zajímavé ukázky návleku rokajlu na mašince, výrobu peršlunku , prýmků a bižuterie. Tyto techniky si budou návštěvníci moci vyzkoušet a ti méně odvážní mohou hotové výrobky nakoupit. Občerstvení v Zásadě nabídne Pivovar Rezek, který vaří skvělé „Pivo z Jizerských hor " a umožní i prohlídku pivovaru.

Netradiční prohlídky v Krkonoších

I firmy, které je možné běžně navštívit po celý rok se zapojují do Víkendu Křišťálového údolí. Sklárna Novosad a syn nabídne prohlídky velmi zajímavé, a běžně nepřístupné, historické vzorkovny. Výrobce perličkových vánočních ozdob Rautis v Poniklé připravuje speciální noční prohlídky na sobotu 2. října.

Liberec

Stranou nezůstává ani Liberec. Novinkou letošního ročníku je i účast iQLANDIE, která se zapojuje svou křišťálovou stezkou a na víkend si připravila speciální workshopy v optické laboratoři nebo výrobu vlastního kaleidoskopu (v iQPARKU). Společně s KultiVAREM připravili v dílnách iQFABLABu workshop zpracování skla, návštěvníci si tak budou moci vyzkoušet i gravírování. Sobotní večer bude patřit Late Night v iQLANDII, která si připravila molekulární bar, speciální noční science show včetně rozsvícení Křišťálových molekul. Otevřeno bude až do 22 hodin.

Detailní program a otevírací doby na https://crystalvalley.cz/cs/aktualita/vikend-kristaloveho-udoli, ale nejpraktičtější bude použití mobilní aplikace Smartguide, která umožní i navigaci do jednotlivých míst.

Provozuje: ASKPCR logo

Asociace je členem: Glass AllianceSPCR logo